10 gouden tips om makkelijk Arabisch te leren

Madrassati is een online leeromgeving waar kinderen en jongeren zelfstandig spelenderwijs (Gamification) Arabisch kunnen leren. Op deze pagina vind je 10 gouden tips die het Arabisch leren makkelijker maken.

Geef niet op als het een keer fout gaat! Jezelf een nieuwe taal aanleren gaat echt niet zonder vallen of opstaan, dat is een garantie. En juist door een paar keer de mist in te gaan, leer je ook hoe het niet moet.
Vind je het spannend om te beginnen met Arabisch leren? Begin dan met een kleine stap. Probeer het vooral leuk voor jezelf te maken door bijvoorbeeld: `{`1`}` Bereidt een nieuwe maaltijd voor met een Arabisch recept. `{`2`}` Zoek de omgekeerde betekenis op van elk Arabische woord die je hoort. `{`3`}` Reserveer een halfuur per dag of een avond per week waarin je (of jullie) enkel en alleen Arabisch spreekt.

Wees realistisch en gun jezelf de tijd. Een nieuwe taal leren kost nou eenmaal tijd. Op de dagen dat je minder gemotiveerd bent herhaal je wat je al geleerd hebt. Dit kost jou minder energie en het geeft je alsnog de nodige voldoening.
Focus je vooral op het doel waarom jij of je kinderen Arabisch willen leren. Schrijf het doel desnoods op op een opvallende plek in je huis zodat je er elke dag aan herinnerd wordt.

Gebruik een hulpmiddel dat het beste bij jouw past. Madrassati is een leeromgeving die je helpt om Arabisch te leren op een plezierige manieren. Ideaal voor in het openbaar vervoer of als je ergens even moet wachten. Dan hoef je er niet eens speciaal tijd voor vrij te maken!

Ook hier geldt weest realistisch en gun jezelf de tijd. Als je let op de Arabische woorden die je niet kent (bijvoorbeeld op TV, radio of internet) zul je merken dat dit er best veel zijn. Als je dan een maand lang elke dag de betekenis van 3 woorden opzoekt, opschrijft en leert, heb je binnen een maand maar liefst 90 nieuwe Arabische woorden geleerd!

Lees letterlijk alle Arabische teksten die je tegenkomt in je omgeving. En hardop! ook nog. Kom je niet vaak Arabische teksten tegen? Download dan een Arabische app (bijvoorbeeld een Du3a app met een reminder) op je telefoon die jouw dagelijks een notificatie toont en lees deze tekst elke keer hardop.
Post-its zijn ideaal om de Arabische vertaling van voorwerpen om je heen te leren. Schrijf de vertaling op een post-it blaadje en plak deze op het voorwerp. Je zult de vertaling zó vaak zien dat het in je geheugen geprint wordt.

Toegegeven… deze is erg spannend! Maar wel een bewezen effectieve manier om snel nieuwe woorden te leren. Durf je dit (nog) niet? Doe dit dan alleen voor een app die je dagelijks gebruikt; bijvoorbeeld Whatsapp.

Een notitie app is erg handig om Arabische woorden te verzamelen en deze af te vinken wanneer je ze volledig onthouden hebt. Je kunt het ook gebruiken om regelmatig jezelf te overhoren. Het afvinken van de geleerde woorden geeft ook een voldaan gevoel, en dus een beloning voor jezelf.

Deze klinkt misschien wat raar en zal in het begin wat onwennig aanvoelen, maar dit zal je echt helpen bij het correct uitspreken van de Arabische klanken. Begin bijvoorbeeld met het hardop oefenen van het Arabische alfabet. Probeer ook gesprekken te voeren met je de vrienden, familie, de winkelier etc.

Kies een onderwerp dat jij erg interessant vindt en `{`1`}` zoek een Arabische programma over dat onderwerp. Als dit een te grote stap is kan je ook starten met een Engels programma met Arabische ondertiteling. Probeer dan de Arabische woorden te lezen en te koppelen aan wat je hoort. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar dit is wel een manier waarop vele jongeren bijvoorbeeld Engels hebben geleerd. Duurt het programma te lang? dan kan je ook kiezen voor een korte Youtube video.
`{`2`}` zoek een luisterboek over jouw onderwerp en luister ernaar in de auto of in de bus. Luisterboeken zijn ideaal, omdat je dan niet alleen de juiste uitspraak te horen krijgt, maar onbewust dingen zoals zinsopbouw leert. Schrijf enkele woorden die je hoort, zoek ze op en leer de betekenis ervan.

Een oude en bekende tip is dat je dingen beter onthoudt als je ze een paar keer met de pen opschrijft. Schrijf bijvoorbeeld jouw lievelingsrecept of leuke spreekwoorden over. Wat ook leuk kan zijn is een Arabische brief schrijven naar iemand.

Als je het lastig vindt om zelf aan de slag te gaan, dan vind je op Madrassati.nl verschillende lessen die het mogelijk maken om Arabisch op een laagdrempelige manier te leren. Wij helpen je graag verder!

Heb je zelf ook een goeie tip die je met iedereen wilt delen? Laat het ons weten.

Heel veel succes met je plannen om Arabisch te leren!

error: