10 gouden tips om makkelijk Arabisch te leren

 

Madrassati is een online leeromgeving waar kinderen en jongeren zelfstandig en spelenderwijs (Gamification) Arabisch kunnen leren. Regelmatig krijgen wij de vraag: Hoe kan ik mijn kinderen Arabisch leren? of ik ben een bekeerling/beginner waar start ik met Arabisch leren? Dit zijn onze 10 gouden tips.

 

1. Wees niet bang om te starten, durf fouten te maken.

 • Geef niet op als het een keer fout gaat! Jezelf een nieuwe taal aanleren gaat echt niet zonder vallen of opstaan, dat is een garantie. En juist door een paar keer de mist in te gaan, leer je ook hoe het niet moet.
 • Vind je het spannend om te beginnen met Arabisch leren? Begin dan met een kleine stap. Probeer het vooral leuk voor jezelf te maken door bijvoorbeeld:
  • een nieuwe maaltijd voor te bereiden met een Arabische recept.
  • het tegenovergestelde van elk Arabische woord die je hoort op te zoeken.
  • reserveer een uur per dag of een avond per week waarin je (of jullie) enkel en alleen Arabisch spreekt.

2. Stel een duidelijk en haalbaar doel voor jezelf.

 • Wees realistisch en gun jezelf de tijd. Een nieuwe taal leren kost nou eenmaal tijd. Op de dagen dat je minder gemotiveerd bent herhaal je wat je al geleerd hebt. Dit kost jou minder energie en het geeft je alsnog de nodige voldoening.
 • Focus je vooral op het doel waarom jij of je kinderen Arabisch willen leren. Schrijf het doel desnoods op op een opvallende plek in je huis zodat je er elke dag aan herinnerd wordt.

3. Gebruik een app die het beste bij je past.

 • Madrassati is een leeromgeving die je helpt om Arabisch te leren op een plezierige manieren. Ideaal voor in het openbaar vervoer of als je ergens even moet wachten. Dan hoef je er niet eens speciaal tijd voor vrij te maken!

4. Leer elke dag 3 nieuwe Arabische woorden.

 • Als je goed gaat letten op Arabische woorden die je niet kent (bijv. op TV, radio of internet) zul je merken dat dit er best veel zijn. Als je dan een maand lang elke dag de betekenis van 3 woorden opzoekt en opschrijft en leert, heb je binnen een maand maar liefst 90 nieuwe woorden geleerd!

5. Lees alle Arabische teksten (of letters) die je tegenkomt. 

 • Lees letterlijk al het Arabische wat je tegenkomt in je omgeving. En hardop! ook nog. Kom je niet vaak Arabische teksten tegen? Download dan een Arabische app (bijvoorbeeld een du3a app met een reminder) op je telefoon die jouw dagelijks een notificatie toont en lees deze tekst elke keer hardop.
 • Post-its zijn ideaal om de Arabische vertaling van voorwerpen om je heen te leren. Schrijf de vertaling op een post-it blaadje en plak deze op het voorwerp. Je zult de vertaling zó vaak zien dat het in je geheugen geprint wordt.

6. Stel Arabisch in als standaard taal op je telefoon.

 • Toegegeven… deze is erg spannend, maar wel een bewezen effectieve manier om snel nieuwe woorden te leren. Durf je dit (nog) niet? Doe dit dan voor een app die je dagelijks gebruikt; bijvoorbeeld Whatsapp.

7. Gebruik een notitie app om wat je geleerd hebt bij te houden.

 • Een notitie app is erg handig om Arabische woorden te verzamelen en deze af te vinken wanneer je ze geleerd hebt. Je kunt het ook gebruiken om regelmatig jezelf te overhoren. Het afvinken van de geleerde woorden geeft ook een voldaan gevoel, en dus een beloning voor jezelf.

8. Praat tegen jezelf in de spiegel…in het Arabisch!

 • Deze klinkt misschien wat raar en zal in het begin wat onwennig aanvoelen, Maar dit zal je echt helpen bij het correct uitspreken van het Arabische alfabet. Probeer ook gesprekken te voeren met je de vrienden, familie, de winkelier etc.

9. Luister regelmatig naar Arabische gesprekken.

 • Kies een onderwerp dat jij erg interessant vindt en zoek bijvoorbeeld:
  • een Arabische programma over dat onderwerp. Als dit een te grote stap is kan je ook starten met een Engels programma met Arabische ondertiteling. Probeer dan de Arabische woorden te lezen en te koppelen aan wat je hoort. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar dit is wel een manier waarop vele jongeren Engels leren. Duurt het programma te lang? dan kan je ook kiezen voor een korte Youtube video.
  • een luisterboek over dat onderwerp en luister ernaar in de auto of in de bus. Luisterboeken zijn ideaal, omdat je dan niet alleen de juiste uitspraak te horen krijgt, maar onbewust dingen zoals zinsopbouw leert. Schrijf enkele woorden die je hoort, zoek ze op en leer de betekenis ervan.

10. Gebruik pen en papier en schrijf het op!

 • Een oude en bekende tip is dat je dingen beter onthoudt als je ze een paar keer met de pen opschrijft. Schrijf bijvoorbeeld jouw lievelingsrecept of leuke spreekwoorden over. Wat ook leuk kan zijn is een Arabische brief schrijven naar iemand.

Als je het lastig vindt om zelf aan de slag te gaan, dan vind je op Madrassati.nl verschillende lessen die het mogelijk maken om Arabisch op een laagdrempelige manier te leren. Wij helpen je graag verder!

Heel veel succes met je plannen om Arabisch te leren!